Slovensku netreba politikárčenie, ale jasné mechanizmy

30.10.2013 Bratislava

Slovenská národná strana(SNS) neustále upozorňuje, že jednofarebnosť pri vládnutí nie je pre Slovensko vhodná. Dochádza tak k zlyhávaniu kontrolných mechanizmov, keďže nie sú rešpektovaní opoziční nominanti v strategických úradoch, ako sme svedkami v prípade Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).
Vypísanie ďalšej voľby šéfa NKÚ, avizovanej predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom, spustí ďalší kolotoč hádok a obštrukcií, čo nepovedie k želateľnému výsledku, ale opäť bude ukážkou neschopnosti dohodnúť sa a prezentácie moci. Vládnuca strana s jasnou väčšinou by však mala rešpektovať návrhy opozície pokiaľ ide o jej nominantov do úradov, ktoré opozícii patria. Lavírovanie ohľadom spôsobu voľby je ďalšia zámienka, aby sa nominant opozície na príslušný úrad nedostal, čo dáva druhej strane priestor pre nasadenie vlastného politického kandidáta. Z toho však vyplývajú známe nebezpečenstvá, keďže predseda NKÚ je vysoký ústavný činiteľ s pomerne veľkými právomocami aj v oblasti boja s korupciou a klientelizmom.
Na druhej strane opozícia by sa nemala vzdávať, mala by neustále využívať svoje právo na navrhnutie svojho kandidáta. Namiesto hádok, ktoré vedú k triešteniu síl, by sa mala spojiť. ,,Trucpodnikom", že kandidáta neurčia, opozícia vlastne sama nahráva predstaviteľom vládnucej strany a sama sebe škodí.
SNS upozorňuje, že nejde len o voľbu šéfa NKÚ. Mnohé iné voľby vysokých činiteľov sa dostali do rovnakého takmer bezvýchodiskového kolotoča. Aj opozícia aj strany pri moci by však mali zapracovať na vytvorení absolútne jasných mechanizmov a jasných pravidiel, ktoré umožnia transparentnú voľbu akéhokoľvek nominanta bez obštrukcií a politikárčenia.

Andrej Danko
predseda SNS
 

Vyberte región